Sunday, December 5, 2010

sugar cookies project

ahad? aku tak suka betul hari ahad sebab:

1. akan rasa cepat sgt nak hari isnin
2. dah tak de keje rumah nak buat (semua buat ari sabtu)
3. cepat penat
4. cepat rasa boring
5. malas nak kuar jalan2 sbb nanti rasa penat
6. bila otak penat, badan jadi lemah...bosan tahap platinum melanda sbb tak de apa nak buat

so aku ambil kesempatan buat 'sugar cookies' yg digilai oleh kaum hawa malaysia sekarang. haha...apa yg best sgt sugar cookies ni? sbb dia cute ^_^

aku tak attend mana2 kelas pun....just blaja dr online recipes...tapi honestly...tak jumpe pun full recipe dari mana2 org yg dah terror baut sugar cookies ni..i mean resepi dr malaysia neh...mungkin takut org lebih pandai dari dia agaknya....hahah...
so, aku ambil resepi org putih...alhamdulillah....jadi...:)

sbb aku ni still lagi beginner, just try buat satu color icing je. lagi pulak mcm tak de icing nozzle yg sesuai laa...nak kena beli kat bake with yen neh...tp ahad dia tutup plak....

"kakak, cumil laaa akak nye sugar cookies..."
"heheh....^_^ (keseronokan)"
"akak nak jual ke"
"aah...kalau ada yg berani nak order...:P"

ouh...aku buat ni sbb ada kawan aku nak rasa....mgkn dia tak pernah rasa agaknya...dan macam la aku terer sgt wat cookies ni....mesti dia nyesal kalau rasa ni...hahah

aku paling suka time letak icing sugar tuu...heheh...cam melukis je rasanyaaa....rindu nye kat kanvas...:(
agak renyah jugak wat mende ni...sbb kena kuar masuk fridge (menurut recipe yg aku dpt le)
tapi demi arts....aku rela u....:)





tadaaa....dah siap masuk plastik utk dipasarkan ke pasaran luar negara....hahahahhaahhaha...

"dik tanjong...bagi la resepi....pokcik nak terai nii"
"nak terai masa bila tuuu.."
"ni haaa..krismas dah nak dekat dah ni.."
"comel laa pokcik ni..."

cookies:
tepung gandum + baking powder + garam
gula
butter
2 biji telo
vanilla essence
susu sket

guna tangan je:
- pukul butter ngan gula
- masukkan butter
- vanilla
- tepung
- susu
- gaul sampai boleh di uli
- simpan dlm fridge ( 1jam ok dah)

- uli dan canai 3mm
- masukkan dlm fridge balik

----------------------------
- panaskan oven 200 c , 20 minit
- kuarkan doh yg dah dicanai tadi & bakar selama 10 min
- dah sejuk baru boleh letak icing tau

icing:

icing sugar (yg halus cam tepung tuuu)
pewarna
sikit corn syrup
sikit susu segar/rendah lemak

- mix semua sekali....

tips: jgn terlalu cair atau cair....sbb susah nak deco,nnti meleleh2...tak cantik...
tak pe kalau sedikit keras...kalau x leh nak deco tmbh skit lagi susu...ok?

lukis, dan biar sampai gula sejuk (suhu bilik)


senang tak? heheheh
selamat mencubaa yerrrrr...penat tau aku menaip nih....

No comments:

Post a Comment